OS-löpare till ED Söderköpings Stadslopp

Det kommer gå undan i andra upplagan av ED Söderköpings Stadslopp, som arrangeras onsdag 18 augusti.

Vidar Johansson och Linn Söderholm kommer till ED Söderköpings Stadslopp med målsättning att vinna och sänka de gällande banrekorden.

– Båda banrekorden från 2019 är dödsdömda. I herrklassen blir det en riktigt häftig duell mellan landslagslöparna David Nilsson, Högby IF, och Vidar Johansson, Sävedalens AIK. Även John Kingstedt, Hässelby SK, gör en intressant start tillsammans med sin bror Otto, säger tävlingsledaren Mikael Grip, från arrangörsklubben Skogspojkarnas OK.

Vidar Johansson deltog nyligen i OS i Tokyo på 3 000 meter hinder. Den här säsongen har han sänkt sitt personliga rekord från 8.43 till 8.18, vilket gav en plats i OS, där han slogs ut i försöken. På den svenska bästa-listan-genom-tiderna har nu Vidar bara namn Som Mustafa Mohamed, Anders Gärderud och Dan Glans framför sig på 3 000 meter hinder.

OS-löparen Vidar Johansson som vi är vana att se honom. På onsdag gör han en högintressant start i ED Söderköings Stadslopp. Arkivbild: Deca Text&Bild

David Nilsson hade också varit ett namn för OS om han inte drabbats av malaria efter ett lopp i Djibouti. Det var David som först slog Kjell-Erik Ståhls smått legendariska svenska rekord på maratondistansen med 2.10.08 i Valencia vintern 2019. Ett rekord som Mustafa “Musse” Mohamed några månader senare sänkte till 2.10.04.

VM-löparen David Nilsson är också innehavare av det svenska rekordet på fem kilometer landsvägslöpning med 13.42. Just den distansen som är aktuell i det flacka loppet i Söderköping.

David Nilsson i premiären av ED Söderköpings Stadslopp 2019, då han slutade tvåa. Den här gången siktar han på banrekordet och seger. Arkivbild: Josefine Loftenius.

– Mustafa hade också kommit till Söderköping om inte hans barn börjat skolan just den veckan. Till skillnad från David, springer Vidar sällan stadslopp så det kommer bli en högintressant drabbning på Söderköpings gator och torg och längs med kanalbanken. John Kingstedt satte förra helgen personligt rekord på 5 000 meter banlöpning med 14.13 och vill säkert också vara med i toppstriden, berättar Mikael Grip och fortsätter:

– Banrekordet som Abraham Abraha, Eskilstuna FI, har på 14.38 lär flyga all världens väg. Samma sak är det i damklassen där Johanna Erikssons, Motala AIF, 17.30 från 2019 kommer att förbättras rejält.

Hela prispallen från SM-milen tidigare i somras stämplar in i ED Söderköpings Stadslopp. Arkivbild: Deca Text&Bild

Landslagslöparen Sara Christiansson, Sävedalens AIK, satte nyligen personligt rekord med 15.39 på 5 000 meter banlöpning. Hon utmanas främst av klubbkompisen Anastasia Denisova som tidigare i sommar vann SM-milen på 34.13. Faktum är att hela prispallen från SM-milen kommer till ED Söderköpings Stadslopp i och med att Sanna Mustonen, Hässelby SK, som då vann silvret också kommer till Söderköping. På SM-milen skiljde det sju sekunder mellan guldmedaljören Denisova och bronsmedaljören Christiansson, däremellan fanns Mustonen, fyra sekunder från guldet. Även landslagslöparen Johanna Bäcklund, Runacademy IF, som representerade Sverige vid VM i Doha på maratondistansen kommer att stå på startlinjen i Söderköping.

– Helt galet roligt att så många ur den svenska eliten kommer till ED Söderköpings Stadslopp. Även om loppet främst vänder sig till motionärer ger landslagslöpare en extra krydda till eventet, förklarar Mikael Grip.

Hemmalöparen August Mollén, Tjalve Friidrott Norrköping, är i fin form och vill göra bra ifrån sig i ED Söderköpings Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson.

Finns det några lokala toppnamn?

– August Mollén, Tjalve, kommer säkert vara inspirerad till stordåd med sådana ryggar att gå på. Banan är snabb och i princip helt platt, men det finns en del kurvor som gör det går lite långsammare just där. Banan är kontrollmätt av förbundsmätare och godkänd för att slå svenskt rekord, men det blir nog svårt.

Hur ser det ut med anmälningar?

– Barnens Ramunderstaden Lilla Stadsparksloppet kommer att slå deltagarrekord. Dit är redan 200 barn anmälda. När det gäller ED Söderköpings Stadslopp räknar vi med 600-700 deltagare när anmälan stänger. Restriktionerna i motionslopp handlar om max 900 deltagare per lopp i start-och målområdet och är förstås något vi förhåller oss till. Vi uppmanar deltagare att hålla avstånd innan start och efter målgång och givetvis ska man stanna hemma om man har symtom. Precis som innan pandemin, säger Mikael Grip.

Anmälda deltagare just nu: 

Lämna en kommentar