Stort grattis Jonas Glans till svenska rekordet och tiondeplatsen i VM!

Vid VM på fem kilometer landsvägslöpning i Riga slog Jonas Glans, Malmö AI, till med en meriterande tiondeplats och nytt svenskt rekord med 13.32.

Jonas Glans blir intervjuad efter segern och banrekordet i Brunnen Söderköpings Stadslopp i somras med 14.18. På söndagen satte Jonas ett grymt svenskt rekord med 13.32 när han slutade på tiondeplats på fem kilometer landsvägslöpning vid VM i Riga. Arkivbild: Tony Oldenburg

Jonas har redan det svenska rekordet på tio kilometer landsvägslöpning med 27.57 från Valencia i januari i år. Nu var han ute efter David Nilssons svenska rekord 13.42 från ett lopp i Holland för tre år sedan.

Täten passerade tre kilometer på 7.58, Jonas hade 8.09 vid samma passering.

Om VM-titeln blev det en rejäl kamp mellan etiopierna Hagos Gebrhiwet och Yomif Kejelcha. Gebrhiwet tog hem VM-guldet med 12.59 med Kejelcha strax bakom på silverplats med 13.02. Bronset till Nicholas Kipkorir, Kenya, med 13.16. Gebrhiwet avverkade sista två kilometerna på 5.01 eller 2.30 min/km.

Jonas Glans sprang in på en tiondeplats med 13.32. Nytt svenskt rekord med tio sekunder.

Jonas Glans springer gärna stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Sitt tidigare personliga rekord på distansen satte Jonas i Brunnen Söderköpings Stadslopp i somras, den 20 juni, när han vann och satte nytt banrekord med 14.18 på en platt men knixig bana.

Totalt sattes elva nationsrekord i premiären för VM på fem kilometer landsvägslöpning.

Damernas VM-lopp på fem kilometer vanns av Beatrice Chebet, Kenya, med 14.35. Även i damloppet sattes det elva nationsrekord.

Resultat, VM Riga: 

Lämna en kommentar